Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Είσαι υποψήφιος διδάκτορας, θέλεις και υγειονομική περίθαλψη παντού;

Μετά από πολύ καιρό είπα να γράψω και πάλι. Πολλά τρέχουν στο μυαλό μου τελευταία, πολλά συμβαίνουν και μέχρι να βάλεις κάτω τις σκέψεις σου σε έχουν υπερκεράσει οι εξελίξεις. Ίσως να φταίει και το twitter που εν μέρει εκτονώνεσαι εκεί στην πολύ δυνατή, ζωντανή ελληνική κοινότητα (αν δεν έχετε ακόμα λογαριασμό, κάντε το, δε θα χάσετε).

Ας πάω όμως στο θέμα που επέλεξα για να πω αυτή τη φορά, την υγειονομική περίθαλψη των υποψηφίων διδακτόρων.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 327/83 (Φ.E.K. 117/7-9-83 τεύχ. A΄):
Τόπος παροχής της περίθαλψης
O φοιτητής που έχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης μπορεί να προσέρχεται καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες σε καθορισμένες ώρες στα ιατρεία της Φοιτητικής Λέσχης (γωνία Νέας Εγνατίας οδού και Γ΄ Σεπτεμβρίου) ή στο γιατρό της υγειονομικής υπηρεσίας του πανεπιστημίου ή σε συμβεβλημένο με το πανεπιστήμιο γιατρό για να εξετασθεί.
Κατά την προσέλευσή του απαραίτητη είναι η προσκόμιση του βιβλιαρίου περίθαλψης.
H περίθαλψη παρέχεται γενικώς μέσα στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα:
  • Στους φοιτητές που βρίσκονται στην έδρα του πανεπιστημίου.
  • Στους φοιτητές που μετέχουν σε πανεπιστημιακές εκδρομές ή κάνουν πρακτική εξάσκηση ή εκπονούν πτυχιακή διατριβή εκτός της έδρας του πανεπιστημίου στον τόπο που ασκούνται ή εκπονούν διατριβή ή στον τόπο που προέκυψε η ανάγκη νοσηλείας.
  • Στους φοιτητές που έχουν ανάγκη ειδικής θεραπείας η οποία δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στην πόλη που είναι έδρα του πανεπιστημίου. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται γνωμάτευση του αρμόδιου γιατρού της Φοιτητικής Λέσχης του πανεπιστημίου ή του γιατρού της υγειονομικής υπηρεσίας του A.E.I. ή του συμβεβλημένου με αυτό γιατρού και έγκριση του αρμόδιου διοικητικού συμβουλίου του τμήματος.
  • Στους φοιτητές που βρίσκονται εκτός έδρας του πανεπιστημίου και εφόσον το περιστατικό κρίνεται επείγον. Στην περίπτωση αυτή ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να γνωρίσει στην υγειονομική υπηρεσία της Φοιτητικής Λέσχης ή στο αρμόδιο διοικητικό συμβούλιο του τμήματος την κατάστασή του μέσα στις δύο επόμενες εργάσιμες ημέρες.
Για την έγκριση της δαπάνης, εκτός των άλλων δικαιολογητικών απαιτείται βεβαίωση γιατρού του δημοσίου (νοσοκομείου, αγροτικού ιατρείου κ.τ.λ.), καθώς και έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Φοιτητικής Λέσχης ή του αρμόδιου διοικητικού συμβουλίου του τμήματος.

Το παραπάνω κείμενο βρίσκεται στη σελίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν για όλα τα ΑΕΙ-ΤΕΙ ανά την επικράτεια. Τα ΑΕΙ-ΤΕΙ τα οποία έχουν δικό τους ιατρείο οι φοιτητές προσέρχονται εκεί για περίθαλψη Α' βαθμού, δηλαδή κρυολογήματα, εξετάσεις, φάρμακα κτλ. Σε αυτά που είναι μικρότερου μεγέθους και δεν έχουν ιατρείο, καλύπτονται από τους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας επίσκεψη (και τα φάρμακα) και παίρνοντας αργότερα τα λεφτά από τη φοιτητική μέριμνα του πανεπιστημίου.

Σε γενικές γραμμές, μάλλον ένας φοιτητής έχει πολύ καλές παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε σχέση με άλλους εργαζομένους ή προστατευόμενα μέλη.

Τότε γιατί μπήκα στον κόπο να γράψω; Γιατί απλά όλα αυτά μπορούν να συμβούν μόνο στον τόπο που είσαι εγγεγραμμένος! Εκπονείται η διπλωματική εργασία σου ή το διδακτορικό σου σε άλλο μέρος από την πόλη του πανεπιστημίου που είσαι εγγεγραμμένος; Είναι η διδακτορική σου διατριβή σε συνεργασία με ερευνητικό κέντρο εκτός της πόλης του ΑΕΙ σου; Καλά να πάθεις, κακό δικό σου! Πολύ απλά δεν έχεις ασφάλιση, άσχετα αν υπάρχει πανεπιστήμιο στο μέρος στο οποίο βρίσκεσαι. Χρειάζεσαι φάρμακα να σου γράψουν στο βιβλιάριο; Ή πρέπει να ταξιδέψεις στο πανεπιστήμιο που είσαι εγγεγραμμένος ή να στείλεις το βιβλιάριό σου με κάποιο φίλο σου!!!

Τι λέω τώρα, ε; Εδώ... άλλοι απολύονται, άλλοι δεν έχουν δουλειά, άλλοι είναι σύγχρονοι σκλάβοι χωρίς ασφάλιση κι εσύ ζητάς περισσότερα... Μάλλον δίκιο θα έχουν...

Υ.Γ.: Για να το διευκρινίσω αν δεν έγινα κατανοητός. Αν χρειαστείς νοσηλεία σε νοσοκομείο προφανώς καλύπτεσαι. Αν χρειαστείς Α' βάθμια φροντίδα ή με απλά λόγια να επισκεφτείς έναν οικογενειακό γιατρό (και να μην επιβαρύνεις τα επείγοντα σε νοσοκομείο), δεν δικαιούσαι μακριά από τον τόπο που είναι το πανεπιστήμιο και είσαι εγγεγραμμένος.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου