Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί...

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοια καταστολή, απλά ήταν θέμα χρόνου να υπάρξει σοβαρός τραυματισμός. Οι γιατροί φώναζαν από καιρό ότι από καθαρή τύχη δεν υπήρξε μέχρι τότε σοβαρά τραυματισμένος ή ακόμα και νεκρός. Μην ξεχνάμε επίσης ότι τα ΜΑΤ, φώναζαν στην Κερατέα κατά την πολύμηνη παρουσία τους εκεί... "Αλέξη, Αλέξη..." και "θα σας δώσουμε κι άλλο Γρηγορόπουλο"... όλα έδειχνα ότι θα συμβεί...

Τι έγινε σήμερα στην Αθήνα, δεν το έζησα από κοντά (καθώς είμαι Ηράκλειο) αλλά θα σας μεταφέρω αυτά που έμαθα και διάβασα. Δεν μου φαίνεται παράξενη η απρόκλητη και δολοφονική βία από τις δυνάμεις καταστολής, καθώς στα χρόνια στη Θεσσαλονίκη που ήμουν, είτε την έζησα αναπνέοντας τα καρκινογόνα δακρυγόνα τους, είτε φίλους και συμφοιτητές που κατέληξαν στο νοσοκομείο από γκλοπιές και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι ούτε μπάχαλοι υπήρξαμε, ούτε σπάζαμε βιτρίνες, απλά διαδηλώναμε για μια καλύτερη παιδεία. Ευτυχώς τα παιδιά εκείνα ήταν τυχερά, σε σχέση με το παλικάρι που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ του νοσοκ. Νίκαιας.

Η διπλανή φωτογραφία είναι μια απλή απεικόνιση μιας τέτοιας κατάστασης. Σε εκπαιδευτική πορεία στη Θεσσαλονίκη κι ενώ μας έχουν απωθήσει από το εν λόγω κτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (είμαστε αρκετά μέτρα μακριά) και ετοιμαζόμαστε να συνεχίσουμε την πορεία, ξαφνικά άρχισαν να μας πετάνε δακρυγόνα χωρίς λόγο. Το δακρυγόνο που φαίνεται στον αέρα, έσκασε μέσα στον κόσμο (1 μέτρο από εμένα) και δεν έφτανε αυτό, άρχισαν να μας κυνηγούν και μας κόλλησαν στις τζαμαρίες των καταστημάτων της Εγνατίας. Αυτό το "light" γεγονός είναι από τα συνήθη που γίνονται στις πορείες και που οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν κατεβαίνουν στις πορείες (για σεβαστούς ή μη λόγους) ούτε τα διανοούνται, ούτε τα πιστεύουν μέχρι να τα ζήσουν από κοντά.

Στην Αθήνα λοιπόν σήμερα, κατά τη διάρκεια της πορείας και πάντα σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις του κόσμου, η καταστολή ξεκίνησε από νωρίς. Ήταν αδικαιολόγητης έκτασης, υπερβολική, βίαιη και στις περισσότερες περιπτώσεις αναίτια καθώς ούτε εκτεταμένες συγκρούσεις υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, ούτε σπασίματα κτλ. Δείχνουν τα πράγματα ότι δεν ήθελαν να αφήσουν τον κόσμο να συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος (καταπατώντας ασφαλώς το "κουρελόχαρτο" όπως το έχουν κάνει Σύνταγμά μας). Φοβούνται φαίνεται μην τυχόν γίνει η πλατεία Συντάγματος σαν μια ακόμα από αυτές τις πλατείες της οργής που ξεφυτρώνουν στον αραβικό κόσμο. Έτσι κατά την προσφιλή τους τακτική και όπως δείχνει κι η φωτογραφία παραπάνω άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα μέσα στον κόσμο και να τους πλαγιοκοπούν χτυπώντας τους όπως μπορούσαν περισσότερο. Η παρακάτω εικόνα είναι χαρακτηριστική...


Πηγή: tvxs.gr

Όπως βλέπετε κρατά το γκλομπ ανάποδα για να επιτύχει δυνατότερο χτύπημα καθώς η λαβή αποτελείται και από μεταλλικά μέρη. Περισσότερες εικόνες μπορείτε να βρείτε στο δίκτυο Μπορείτε να βρείτε περισσότερες φωτογραφίες στους παρακάτω συνδέσμους αλλά και σε άλλους:
athens.indymedia.org
guardian.co.uk

Συγκλονιστικό όμως είναι αυτό το βίντεο... τα λόγια είναι περιττά.

Μέσα σε αυτή την βίαια καταστολή βρέθηκε ο άτυχος 30χρονος ο οποίος δέχτηκε τέτοια χτυπήματα στο κεφάλι που μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο Νίκαιας. Η επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρει:

Ο τραυματίας Καυκάς Ιωάννης ετών 31 προσεκομίσθη στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ γύρω στις 14.45, μετά από αναφερόμενο ξυλοδαρμό.

Η κλινική εξέταση ανέδειξε εξωτερικά τραύματα στο κρανίο, κυρίως δεξιά και ωτορραγία σύστοιχα. Παρουσίαζε σταδιακή έκπτωση του επιπέδου συνείδησης, και μέχρι την ολοκλήρωση της παροχής πρώτων βοηθειών παρουσίασε κώμα με συνοδό ανισοκορία και χρειάστηκε να διασωληνωθεί επειγόντως.

Ο απεικονιστικός έλεγχος με επείγουσα αξονική τομογραφία εγκεφάλου ανέδειξε κατάγματα κρανίου και εκτεταμένο επισκληρίδιο αιμάτωμα δεξιού ημισφαιρίου, με αξιόλογη παρεκτόπιση της μέσης γραμμής του εγκεφάλου.

Οδηγήθηκε επειγόντως στο χειρουργείο όπου υποβλήθηκε σε κρανιοτομία για αφαίρεση του αιματώματος, αποσυμπίεση του εγκεφάλου και ανάσχεση της αιμορραγίας. Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Ο ασθενής νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας υπό φαρμακευτική καταστολή και μηχανικό αερισμό.

Παρά την σχετική σταθεροποίηση η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Το ανακοινωθέν υπογράφουν:

Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και συντονιστής Διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής Σταμάτιος Πίνης

Ο θεράπων Ιατρός επιμελητής Α’ της Νευροχειρουργικής Κλινικής Παναγιώτης Παπανικολάου

Πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν και αρκετοί άλλοι τραυματίες με θλαστικά τραύματα από τα χτυπήματα. Ευτυχώς η δεύτερη αξονική που έκανε δείχνει να σταμάτησε η αιμορραγία στο κεφάλι και εύχομαι το παιδί να γίνει καλά.


Αλλά ας αναρωτηθούμε... ως πότε θα ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση; Πρέπει να θρηνήσουμε και άλλους ανθρώπους για να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας;


ΥΓ: Πρέπει να αναφερθεί κι η στάση της ΕΣΗΕΑ, που ενώ συνεδρίασε με θέμα να συνεχίσει ή όχι την απεργία υπό το βάρος των γεγονότων, με πολλές φωνές υπέρ της διακοπής της, η πλειοψηφία του προέδρου (κ. Σόμπολος) δεν επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί οι δημοσιογράφοι πρέπει να απεργούν μαζί με όλους τους άλλους, ενώ θα μπορούσαν να το κάνουν την προηγούμενη ή την επόμενη μέρα.

Δεν πειράζει όμως, γιατί και για άλλη μια φορά οι πολίτες πήραν την ενημέρωση στα χέρια τους. με κυρίαρχο εργαλείο το twitter και τα θεματικά hashtags. Θα καταλάβουν αργά ή γρήγορα ότι η μπογιά τους και η δημοσιογραφία τους με αυτόν τον τρόπο που την εκφράζουν, δεν έχει πολλά ψωμιά ακόμα. Ή θα αυτοκαθαριστούν ή απλά θα σβήσουν στην απαξίωση.

Όσοι δεν έχετε ακόμα twitter κάντε ένα λογαριασμό, δε στοιχίζει τίποτα, θα δείτε ότι αξίζει τον κόπο. Θα γνωρίσετε πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους ενώ τα γεγονότα φιλτράρονται από τους ίδιους τους χρήστες. Μέχρι τότε τα νέα μπορείτε να τα μαθαίνετε από τα εξής hashtags:

#rbnews και #11Mgr

ΥΓ2: Κυκλοφόρησε κάποια στιγμή στο twitter η είδηση για ξυλοδαρμό αστυνομικού στο νοσοκομείο Νίκαιας, ο οποίος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Την είδηση την μετέδωσε πρώτα η free press METRO. Ρωτήθηκαν οι χρήστες του twitter αν ισχύει ή αν ξέρουν κάτι περισσότερο... σιωπή όμως... κανένας δεν το επιβεβαίωσε. Αυτή τη στιγμή ασφαλώς η METRO άλλαξε την είδηση, χωρίς βέβαια να ζητήσει συγνώμη ή να δικαιολογηθεί, ίσως θεωρώντας ότι δεν θα το πρόσεξε κανείς.

Υπάρχει όμως και το screenshot... και όπως λέει κι ο @salatatv: Η δημοσιογραφία των πολιτών χαλάει τη σούπα της παραπληροφόρησης των ΜΜΕ. Πάλι καλά... http://goo.gl/sKVOL

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου